Visoke cene kamiona u Americi
  • 37233
  • 1

Visoke cene kamiona u Americi

Pred sam kraj 2021. godine cene polovnih kamiona u Americi su u neverovatnom porastu, a liste za cekanje novih kamiona su podugacke i mogu potrajati i po dve godine… Vec dugi niz godina, mozemo reci vec par decenija, transport, ili popularni “trucking”, je najpopularniji poziv ili pak nacin za zaradu nase emigracije na prostorima Amerike.

Kao sto se kaze da u Srba nema onoga ko za vreme predstojece slave “Sveti Nikola” nije kod nekoga na gozbi, ili pak i sam ovog sveca slavi, tako isto mozemo konstatovati da i u Americi nema clana srpske emigracije koji nije direktno ili indirektno povezan sa truckingom.

Vec dugi niz godina vozaci, kamiondzije, soferi ili jednostavno “drajveri” , kako ovde vole da sebe nazivaju, obezbedjuju sebi i svojim najblizima egzistenciju krstareci drumovima Amerike. Sve je vise onih koji se odlucuju da i sami udju u preduzetnicke vode te i sami osnivaju transportne firme, ne bi li se povukli sa puta i u pozadini radili i zaradjivali dok neko drugi vozi za njih i donosi profit.

Medjutim, preduzetnistvo u truckingu koliko moze biti unosno, toliko moze biti i rizicno i stresno.

O samom trenutnom radu nasih kompanija na prostorima Amerike govoricu u novim clancima, a sada bih se osvrnuo na trenutno stanje marketa polovnih kamiona.

Jednom recju: Ludilo. Cene polovnih teretnjaka pred sam kraj 2021. godine su na svom maksimumu. Osnovni ekonomski princip ponude i potraznje i ovde je pokazao koliko moze biti surov. Da biste kupili trenutno kamion star 4 ili 5 godine morate izdvojiti skoro duplo vise para nego li pre godinu, godinu ipo dana.

Na popularnim sajtovima za pretragu polovnih kamiona, Trucktrader i Truckpaper, i pretrazivanjem njihovih databaza kamiona koji su oglaseni za prodaju, mozete uvideti ne samo da su cene duplo i troduplo skocile, vec da je ponuda gotovo nikakva.

Neki modeli najpopularnijih marki kamiona: Freightliner, Volvo, Kenworth, a koji su stari 4 ili 5 godine, trenutno kostaju isto koliko ste morali da izdvojite do skora za “brend new” kamion direktno iz fabrike samog proizvodjaca.

Primera radi, popularni Freightlinerov model Cascadia, 2018-o godiste (novija ili starija verzija), kosta sada i do neverovatnih 135,000 dolara! Uglavnom se cene krecu od 90 do 125 hiljada americkih dolara i to za kamione koji su sada vec stari 4-5 godina i to za pozamasnom predjenom miljazom koja dostize i do 600,000 milja, sto znaci da su ti kamioni polako izasli i iz fabricke garancije za odredjene delove…

Visoke cene slepera

Pometnja na trzistu je ogroma, da su cak na aukcijama, koje redovno pratim poslednjih 10ak godina, cene kamiona gotovo identicne kao i kod samih dilera. Kupci se rukovode cinjenicom da je bolje kupiti kamion odmah i to bas na aukciji (ponekad i “macka u dzaku”) nego li traziti i zvati dilere po celoj Americi, i cekati.

Ukoliko sada zelite da narucite novi kamion od oficijelnog dilera, moracete za vas kamion da cekate verovatno godinu, pa i dve.

Sve je to rezultat zastoja proizvodnje od prosle godine koji je nastao usled neizvesnosti globalnog poslovanja, a koje je posledica, pogodili ste, naravno COVID-a ili popularne korone. Mnogi proizvodjaci, a i sva mala privreda koja je usko vezana za auto industriju, su prosle godine obustavili proizvodnju, i sada se osecaju i velike posledice toga.

Sto se tice popularnih “box truckova“, situacija je slicna na trzistu kao i sa Semi kamionima. Najpopularniji kamion te vrste, Freightliner Business Class m2, polovan od 2014 do 2016-og godista trenutno dostize i do neverovatnih 80,000 dolara, a podsecanja radi to je do skoro bila cena tog novog kamiona. Za box kamion koji je presao 200-300 hiljada milja mora se izdvojiti oko 60,000 dolara, a da je cak 7-8 godina star. Cene tih kamiona pre godinu dana bile su 20-30 hiljada.

Cene Box kamiona su i 3 puta skocile!

Mnogi nasi vozaci, a pogotovo oni koji su relativno skoro dosli na ove prostore nekim drugacijim putem, usled nemogucnosti sticanja komercijalne dozvole pokusavaju da sa obicnom dozvolom krenu u posao i voze kamione ispod 26,000 lbs nosivosti. Medjutim, situacija je takva na trzistu da mnoge kompanije koje se bave “box truckovima”, a koje su poslednjih godina nikle kao pecurke posle kise, nisu u mogucnosti svima zainteresovanima da ponude posao. Kako se radi o velikim novcanim sumama koje se moraju izdvojiti za kamione sada, a novodoslije ne samo da neraspolazu tim novcem vec i nemaju izgradjen kredit za tu kupovinu, svi pokusavaju da “rentaju” ili “lizuju” kamione, ne bi li zaradjivali kao “owneri” a ustvari bili samo soferi. Usled takvog stanja, cene rente box kamiona su skocile na 1200-1300 na nedeljnom nivou!

Sto se tice Semi kamiona, i prikolica koje su neophodne za funckionisanje, situacija je ekstremno nepovoljna za sve one koji nemaju svoje kamione i prikolice, te su primorani da ih rentaju. Mesecne cene rente slepera se krecu od 700 do 2000 dolara. Cene rente 53ft dry van prikolice, na nedeljnom nivou, sada staje 500-600 dolara sto je nekada bila mesecna rata. Znaci skok od 300 procenata, lagano.

Sve je ovo donekle i prihvatljivo, jer je jos koliko toliko stanje transportnog trzista i samih cena prevoza robe (loadova) na povoljnom nivou te oni koji rentaju mogu otplacivati obaveze i zaradjivati solidan novac.

Svi oni koji su dugo u ovom poslu, ukljucujuci i mene, znaju da je trucking poslovanje prozeto talasima, tj. ciklusnim desavanjima svake 3-4 godine. Medjutim usled nove nepoznate determinante koja je posledica COVID-a i globalne pandemije, niko ne moze predvideti sta ce se desiti i u kom pravcu ce se trucking grana odvijati. Ne samo trucking, vec i cela americka, a i svetska ekonomija.

Nadam se iskreno da ce cene kamiona stati sa skokovima, jer je roba vec precenjena. U jednu ruku za vlasnike kompanija je ovaj nagli skok cena i prihvatljiva stvar jer je nelogicno da svaki novi vozac posle 5-6 meseci rada u kompaniji skupi dovoljno novca i postane svoj gazda. Pre su to i bili u mogucnosti, a sada je to ipak malo teze. Ruku na srce, rentanje kamiona, kao novina u poslednje 2-3 godine na ovom trzistu omogucava vozacima da bez ikakvog ulaganja zaradjuju vise i bolje.

Do sledeceg pisanja, Vozi Misko!

(ukoliko trazite kompaniju za voznju kamiona, posetite vozimisko.com)

 

Autor: Nik Simic

Bonus video

LEAVE A COMMENT

Your comment will be published within 24 hours.

1 COMMENT

  • Dejan CG
    December 7, 2021, 10:03 pm REPLY

    sve si napisao kao sto I jeste. Evo u Chicago renta za box kamion I preko 1500. Sta ce biti poslije Kad padne market

© Copyright 2022 Ambassador USA
Call Now ButtonCALL AMBASSADOR